JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm köper AI-företag

Amerikanska mobilprocessorjätten Qualcomm köper nederländska Scyfer som utvecklar mjukvara för maskininlärningstekniken deep learning.

Scyfer utvecklar appar som använder artificiell intelligens. Bland annat har företaget tagit fram appar som lyssnar efter produktionsdefekter på ståltillverkaren Tata Steel och förutspår omsättning för nederländska varuhuskedjan Albert Heijh. 

Scyfer bygger sina prognoser och diagnoser på bland annat sensoravläsningar, webbtrafikdata, kameror, banktransaktioner och medicinsk bild. Data matas in i djupa artificiella neuronnät och i andra änden ploppar det ut en diagnos eller en prognos. 

Qualcomm tillverkar systemkretsar för mobiltelefoner som innehåller ett acceleratorblock kallat Zeroth, för beräkningar i artificiella neuronnät. Nu gäller det bara att hitta spännande neuronnätsalgoritmer att stopp in i Zeroth, och den erfarenheten finns hos Scyther.

En stor del av dagens AI-algoritmer, för exempelvis röstigenkänning, bildbehandling och förstärkt verklighet, körs i dag i molnservrar. Meningen med Zeroth är att kunna flytta dem till mobilen för att på så sätt bland annat trolla bort kommunikationsfördröjningen. Detta möjliggör bland annat bättre realtid.

Tillämpningen behöver inte finnas i en mobiltelefon. Qualcomm nämner självkörande bilar som alternativt exempel.

En av Scyfers grundare är Max Welling, tidigare student tikll deep learning-nestorn Geoffrey Hinton

Scyfer knoppades av från universitetet i Amsterdam år 2013.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)