JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Operatören Telenor ska testa den energisnåla och smalbandiga mobiltekniken NB-IoT i Karlskrona. Huawei står för uppgraderingen av LTE-nätet, som ägs gemensamt av Telenor och Tele2 via Net4mobility.

– Det är många företag som har visat intresse av att delta i piloten, och ytterligare fler har tillkommit efter lanseringen. Vi kommer kunna presentera partners och applikationer längre fram, men inte i nuläget, skriver Telenors presstjänst i ett email till Elektroniktidningen.

NB-IoT togs med i Release 13 av LTE-standarden förra året och lovar upp till tio års livslängd i noderna plus att priset för hårdvaran hamnar under fem dollar när volymerna tar fart. Kanalen är halv duplex och datatakten ligger under 200 kbit/s. Samtidigt är den tillåtna uteffekten upp till 23 dBm vilket bidrar till att ge god räckvidd.

– Vi kommer att se en ketchupeffekt i antalet uppkopplade saker och helt nya typer av företag som tar till sig tekniken. Nästa startups inom IoT behöver inte alls komma från tekniksektorn och därför är det viktigt att så många olika företag som möjligt får möjligheten att testa tekniken, säger Andreas Kristensson i ett pressmeddelande.

Han är ansvarig för försöket vars första del kommer att pågå fram till sommaren 2018.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)