JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Japanska TDK köper kaliforniska Chirp som utvecklar små och energisnåla ultraljudskretsar i mems-teknik. Köpet är ett steg närmare målet att bli ledande inom sensorlöningar för IoT, där bland annat ultraljud är ett viktigt byggblock.

– Vår vision är att bli ledande när det gäller sensorer för rörelse, ljud, miljö (tryck, temperatur och luftfuktighet) och ultraljud för IoT, säger Noboru Saito, ansvarig för TDK:s sensorverksamhet i ett pressmeddelande.

Chirp har utvecklat en ultraljudsteknik som mycket exakt kan mäta avståndet till ett objekt. De första produkterna lanserade företaget på Mobile World Congress för ett år sedan.

Tekniken bygger på att ultraljud skickas ut och att egenutvecklade algoritmer analyserar ekot. På så sätt kan kretsarna mäta avstånd på några centimeter till flera meter. Tekniken kan användas för att exempelvis läsa av gester, att mäta avståndet till ett bildmotiv eller att mäta andningen på en patient.

Enligt TDK passar Chirps kretsar väl in i företagets övriga portfölj av fingeravtrycks-, mems- och piezoelektrisk sensorer. Här ingår exempelvis sedan tidigare Invensense, som utvecklar rörelsesensorer liksom en ultraljudsbaserad fingeravtryckssensor.

När affären är klar blir Chirp ett helägt dotterbolag till TDK, som inte avslöjar någon köpesumma.

 

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)