JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskar välkomnar AI

Få känner till och förstår vad artificiell intelligens (AI) innebär. Ändå är betydligt fler svenskar positiva än negativa till tekniken. Det visar en riksomfattande undersökning där 1000 personer mellan 16 och 70 år svarat.

– Inställningen till AI-utveckling är tätt kopplat till den personliga integriteten. Den negativa inställningen till AI ökar ju mer personligt det blir och vice versa. Många är positiva till AI, men på håll, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence i ett pressmeddelande.

Undersökningen baseras på intervjuer genom Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel genomförda under oktober 2018.

Hotet om att robotar kommer att ta över jobben verkar inte oroa svenskarna. Av 1000 tillfrågade ser 460 positivt på utvecklingen av AI inom sitt jobb eftersom de tror att tekniken kommer hjälpa dem. Bara fem procent är rädda för att tekniken kommer ersätta dem i jobbet och var fjärde tror inte ens att AI kan appliceras inom deras jobb.

De flesta vill dock inte att AI kommer för nära. Nästan ingen kan tänka sig att låta ett AI-baserat system eller robot ta hand om ens barn eller föräldrar – bara 2 procent. Och få kan tänka sig att ha AI som sällskap – enbart 6 procent.

Av de tillfrågade är det enbart sju procent som inte ser någonting positivt med utvecklingen av AI.

Undersökningen är framtagen av Insight Intelligence i samarbete med CGI, IBM, Postnord och Scream Mediabyrå. Även forskningsinstitutet Rise har deltagit, bland annat med att ta fram rapporten ”Svenska Folket och Robotar”.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)