JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nu är det klart att ABB säljer divisionen Power Grids till japanska Hitachi. Beskedet kom i morse, efter en tid av spekulation. Affären berör 2 800 anställda vid ABB i Ludvika och 900 i Västerås.

– Med den här transaktionen realiserar vi det värde vi har byggt genom transformeringen av Power Grids under de senaste fyra åren, säger Ulrich Spiesshofer, vd för ABB, i ett pressmeddelande.

Till en början behåller ABB 19,9 procent av Power Grids för att säkra affären, som beräknas vara avslutad under det första halvåret 2020. Företaget har en option på att sälja de resterande procenten tre år efter att affären stängts.

I transaktionen värderas Power Grids till 11 miljarder dollar. Vid försäljningen erhåller ABB cirka 7,7 miljarder dollar – pengar som ska överföras till aktieägarna genom aktieåterköp eller liknande åtgärder.

Försäljningen innebär att ABB får en ny struktur, med de fyra verksamheterna Electrification, Industrial Automation, Robotics & Discrete Automation och Motion.

"Avyttringen av Power Grids till Hitachi är industriellt logisk, sker vid lämplig tidpunkt och ger ABB möjlighet att fokusera på verksamheterna inom automation och elektrifiering", skriver Johan Forssell, Investors vd och koncernchef i ett pressmeddelande. Investor är en av ABB:s ägare.

 

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)