JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Testbanan Astazero utanför Borås kan från och med nu testa aktiva säkerhetssystem till nya bilmodeller och dela ut stjärnor enligt Euro NCAP. Astazero är en av åtta anläggningar som certifierats enligt den europeiska säkerhetsstandarden för fordon.

Euro NCAP står bakom det femstjärniga säkerhetsbetygssystem som hjälper konsumenter och företag att enklare kunna jämföra fordon. Säkerhetsbetygen bestäms genom ett antal fordonstester som representerar verkliga olycksscenarier som kan resultera i att passagerare eller andra trafikanter skadas eller förolyckas.

Astazero har nu blivit ackrediterad av Euro NCAP att utföra tester av aktiva säkerhetssystem åt fordonstillverkare. Det handlar om system som minskar risken för att en olycka skall hända samt minimerar effekterna av olyckan, till skillnad från system för passiv säkerhet som skyddar när en olycka är oundviklig.

– Aktiv säkerhet är ett sätt att minska antalet dödsolyckor. Nästa steg är system för autonom körning och Astazero är nu med och utvecklar framtidens tester så att Euro NCAPs säkerhetsbetygssystem ska kunna omfatta även autonoma fordon, säger testbanans vd Peter Janevik i ett pressmeddelande.

Astazero ägs av gemensamt av forskningsinstitutet Rise och Chalmers. På anläggningen finns bland annat ett stadsområde, en flerfilig väg, ett mångsidigt höghastighetsområde och en landsväg. Var och en representerar typiska miljöer som behövs för forskning och utveckling inom området för automatiserade fordon och aktiv säkerhet.

Den flerfiliga vägen är den enda i sitt slag i Europa och möjliggör en rad olika prov för både konsumentbehov och lagkrav, skriver Atsazero.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)