JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De finska VR-glasögonen finns nu till salu

De första VR-glasögon som ger full synskärpa i hela synfältet – det är vad finska Varjo har utlovat. Nu är det upp till bevis när den första versionen av glasögonen finns att beställa.

Saabs simulerings- och visualiseringschef Tobias Olsson är en av dem som intygar produkten i Varjos reklam – han testar dem i bilden ovan. Han vill använda den i pilotträning. Cockpitsimulatorer är idag stationära medan VR-1 gör det möjligt att ta den till piloten. 

– Instrumenten går att se i minsta detalj och likaså går det att se objekt vid horisonten. När jag först satte på mig dem kändes det som att sätta på sig någon sorts glasögon – kristallklart. De här sätter en ny standard för simulering och träning, säger Tobias Olsson.

Också Airbus, Audi, Saab, Volkswagen och Volvo har varit partners i utvecklingen. Deras ingenjörer kan nu se ytstrukturer i VR i sin design på ett sätt de inte kunnat tidigare.

Andra användare är arkitekter som kan gå in i sina byggnader och se dem i fotorealistisk 3D.  

Elektroniktidningen testade VR-1 för ett år sedan, läs artikeln här (länk).

Prislappen när VR-1 nu kan beställas i webbutik ligger på 6000 euro plus 1000 euro om året i en avgift som inkluderar mjukvarulicens och garanti med gratis utbyte av produkten. 

Varjo säger sig vara ensamt om att kunna leverera VR-glasögon med standardsynskärpa, det vill säga vad en svensk optiker kallar 1,0 och en amerikansk kallar 20/20. I konkreta siffror har den lilla skärmen en upplösning på 3000 punkter per tum vilket ska ge 60 punkters upplösning per grad med det avstånd till skärmen som ögonen har.

Det totala synfältet är 87 grader. Utanför den centrala skarpa skärmen är upplösningen bara 16 punkter per grad, som en HTC Vive Pro, men eftersom den skarpa skärmen med hjälp av mikromekanik blixtsnabbt följer blicken, upplever användaren full skärpa över hela synfältet. 

Bildfrekvensen är 60 eller 90 Hz och kontrasten är minst 10 000:1. 

Skärmen justerar sig automatiskt till olika avstånd mellan pupillerna och du behöver inte ta av dig eventuella glasögon. Vikten är 905 gram eller 605 gram utan huvudbygel.

Användaren behöver en Windows 10-dator med USB 3 och Displayport 2.1. USB går över en tio meter lång optisk fiber med USB-C-kontakt till skärmglasögonen.

Endast registrerade företag kan beställa produkten. Varjo räknar upp 31 länder i Europa där den finns till salu – inklusive Sverige – plus Kanada, USA och Hongkong. 8–10 veckor är den utlovade leveranstiden. 

VR-1 fungerar idag med 3D-verktyg som Unreal, Unity, Autodesk VRED, Prepare 3D, Zerolight och VBS Blue IG och kodbinliotel finns för dina utvecklare att anpassa den till fler 3D-verktyg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)