JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imec visar ADC:er för 5G

En AD-omvandlare som samplar 3,2 GSa/s, har extremt hög spektral renhet och drar rekordlåga 61,3mW är vad Imec presenterat på årets ISSCC – International Solid-State Circuits Conference. Det handlar om en faktor tio gånger bättre prestanda än dagens bästa alternativ, hävdar forskningsinstitutet.

Omvandlaren är enligt Imec som klippt och skuren för 5G-basstationer.

Den har hög samlingshastighet, låg effektförbrukning och stöder multiband samt massiv mimo. Till detta kommer att ADC:n är tillverkat i en 16 nm FinFET-process, och enbart upptar 0,360x0,540 mm – alltså knappt 0,2 kvadratmillimeter.

Likaså har omvandlaren hög känslighet och linjäritet. Dynamisk prestanda anges som 61,7 dB SNDR (Signal-to-noise and distortion ratio), medan det spurious-fria dynamiska området (SFDR) är på 73,3 dB.

Det handlar om en ny pipeline-arkitektur, baserad på en ringförstärkare. Arkitekturen bäddar för den snabba samplingen och låga effektförbrukningen. Detta har kombinerats med en ny händelsedriven tidsstyrning av arkitekturen, som innebär att ADC:ns aktiva block enbart förbrukar effekt i proportion mot klockhastigheten.

Imec menar att den nya arkitekturen med ringförstärkning inte enbart är lämpad för AD-omvandlare, utan den kan även användas för mer allmän förstärkartopologi som därmed kan tillverkas i CMOS-processer med finare geometrier.

För att visa på arkitekturens mångsidighet har Imec även utvecklat en AD-omvandlare för mobiltelefoner. Den är enkanalig, samplar från 6 MSa/s till 600 MSa/s, har 9,7 effektiva bitar (ENOB) vid 12 fJ per omvandlingssteg vid godhetstal (dvs figure-of-merit) enligt Walden.

Forskningsinstitutet hävdar att den senare omvandlaren är ett alternativ till SAR-arkitekturer med flera kanaler, utan krav på kalibrering. Den är konfigurerbar, därmed kan den stödja flertalet standarder för trådlös kommunikation och kanalbandbredder.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)