JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nobina släpper loss självkörande Scania i Barkarby

Sent i höstas var det premiär för en liten 12-sitsig och självkörande minibuss i Barkarbystaden. Nu tar bussbolaget Nobina nästa steg och adderar en självkörande och fullstor buss från Scania.

Medan bussen från franska Easymiles trafikerar linje 549 och kräver en SL-biljett kommer Scaniabussen till att börja med att köra utan passagerare och först nästa år, 2020. I steget därefter ska den sättas in på en SL-linje men när det kommer att ske framgår inte av pressmeddelandet.

– Tekniken är tillräckligt mogen för riktiga tester på vanliga vägar vilket gör projektet till ett av de första i Europa med bussar av den här storleken, säger Karin Rådström på Scania i ett pressmeddelande.

Det kommer att finnas en reservförare med ombord som kan ingripa om så behövs under den fem kilometer långa turen som har fyra stopp. Initialt kommer bussen bara att köra en femtedel av sträckan på egen hand.

De två eldrivna bussarna är av typen Citywide LF där LF står för Low Floor. Längden är 12 meter och bussen kan ta 80 passagerare varav 25 får sitta.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)