JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Som ryktats stämmer den kinesiska telekomjätten Huawei den amerikanska staten för brott mot konstitutionen. Därmed trappas handelskonflikten mellan USA och Kina upp ytterligare ett snäpp.

Huawei har i princip varit utestängt från den amerikanska marknaden i ett decennium. Orsaken är farhågorna om att företaget går den kinesiska statens ärenden genom att exempelvis installera bakdörrar i utrustningarna. Några konkreta bevis har aldrig presenterats men lagstiftarna i kongressen har förbjudit amerikanska myndigheter att köpa utrustning från Huawei och att samarbeta med amerikanska företag som använder Huaweis produkter. I praktiken har det inneburit ett totalstopp för både infrastrukturprodukter och mobiltelefoner.

Företaget höjer nu insatserna genom att stämma USA för brott mot konstitutionen. Nyheten släpptes på en direktsänd presskonferens från huvudkontoret i Shenzhen klockan tre i natt svensk tid. I praktiken handlar det om paragraf 889 i 2019 års National Defense Authorization Act (NDAA) som företaget hävdar strider mot konstitutionen.

Stämningen har lämnats in i Plano i Texas där Huawei har sitt amerikanska huvudkontor. Det är dock lång ifrån säkert att målet tas upp. En liknande åtgärd från ryska cybersäkerhetsföretaget Kaspersky Labs avvisades av domstolen.

Skulle stämningen trots allt godkännas kommer amerikanska myndigheter att visa åtminstone en del av sina kort.

I dagens pressmeddelande från Huawei hävdar företaget att bojkotten kostar amerikanska konsumenter över 20 miljarder dollar under de kommande fyra åren när 5G-näten ska byggas ut. Huawei säger sig ha mellan 15 och 40 procent lägre priser än konkurrenterna (länk).

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)