JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Temperatursensorer får evigt liv med solceller

Genom att komplettera temperatursensorerna med solceller som omvandlar inomhusljuset till el slipper man byta batterier eller dra fram ström. Årebolaget Temponlines övervakningssystem för kyl- och frysdiskar drivs numera med Linköpingsföretaget Epishines tryckta solceller.

Idag är det vanligt att man går en sväng i butiken för att kolla att kyl- och frysdiskarna fungerar och håller rätt temperatur. Det säger sig självt att ett system som hela tiden mäter och rapporterar temperaturen är säkrare och sänker svinnet på grund av felaktig temperatur.

Att automatiska system trots detta inte är vanligare hänger ihop med att man varken vill hålla på att ladda batterier eller byta dem och inte heller vill dra fram 230 volt.

Det är här som Epishine kommer in. Företaget har utvecklat organiska solceller som är böjliga, formbara och trycks på återvinningsbar plast. Dessutom är de bra på att omvandla ljus från inomhusbelysningen till ström.

– Vi ser många användningsområden för våra solceller och det här är ett klockrent sådant. Vi möjliggör ett bättre alternativ till batterier då de tappar prestanda i kalla miljöer så som kyldiskar, säger Mattias Josephson på Epishine i ett pressmeddelande.

I början av mars installeras de första fältprototyperna hos ICA Nära Marcus i Väderstad, Östergötland.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)