JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nystartad distributör med personlig service

Teknisk kunniga säljare och personlig service. Det är filosofin bakom distributören Etm4u som startade i Norge för lite drygt två år sedan och som nu tagit klivet över till Sverige.

– Vi vill sätta kunden och kundmötet i centrum, lite som Elfa jobbade tidigare, säger Börge Johnson som var chef för Elfas norska verksamhet innan han drog igång Etm4u i Norge i januari 2017.

Den som nu ska etablera företaget i Sverige är Elfaveteranen Ove Opseth.

– Ska vi överleva i världens dyraste land måste vi erbjuda något annat än de stora, säger Börge Johnson och syftar på den tekniska kompetensen som finns hos majoriteten av de åtta anställda som dessutom är delägare.

– Jag var tio år på Elfa och innan dess tio år på Afu, som Elfa köpte.

Ove Opseth har en liknande bakgrund med roller som finanschef, vd och försäljningschef på Elfa och sedermera Distrelec.

– Vi tycker att det finns ett utrymme för den lite närmare dialogen där man hjälper kunderna, säger Ove Opseth som driver den svenska verksamheten tillsammans med sin dotter Mathilda.

Börge flikar in:
– Man vill ha besök och kunna ringa och fråga om det är korrekt, det man tänker beställa.

Inriktningen för Etm4u är framförallt elektromekanik, viss typ av produktionsutrustning och instrument. Det finns inga halvledare eller passiva komponenter i sortimentet som omfattar cirka 45 000 produkter från ungefär 600 leverantörer.

Huvuddelen av lagret finns i Tyskland och tillhör en icke namngiven distributör som inte har någon verksamhet i Norge eller Sverige. Dessutom finns mindre lager i Norge och Sverige.

Företaget har också en del egna agenturer som kan vara exklusiva eller delas med andra distributörer. Det gäller exempelvis apparatskåp från Schroff, kapslingar från Fibox, mätinstrument från Flir och Fluke, lödutrustning från Weller och möbler från Treston.

– Vi håller också kurser i ESD, inreder laboratorier för att de ska bli ESD-mässiga, kalibrerar instrument i Trondheim och kan trycka speciella färger på apparatskåpen, säger Börge Johnson.

Samtidigt går det inte att ducka för prisfrågan. Idag är det enkelt för kunderna att jämföra priser på nätet.

– Risken är att kunderna kommer att ringa oss och fråga en massa saker och sedan köpa någon annanstans. Men ofta får vi till något som är speciellt och som är svårare för andra att leverera.

Han lyfter återigen fram Schroff som ett exempel. Appa­ratskåpen byggs visserligen av standarddelar, men i unika kombinationer. Det gäller också för ett arbetsbord där kunderna väljer utformningen av olika detaljer. Först när det är klart tillverkas det i fabriken.

Med start på elektronikmässan i Göteborg i april har verksamheten börjat rullas ut även i Sverige.

Målgruppen är i första hand små och medelstora företag som behöver prototyper eller mindre volymer.

Företaget är självfinansierat och ska man tro Börge Johansen fungerar konceptet.

– I fjol kunde vi ta ut full lön och ändå göra en liten vinst.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)