JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 6 juni 2020 VECKA 23

Meteorologer vill att amerikanska 5G-licenser på 24 GHz dras tillbaka till dess att det är säkerställt att basstationerna inte kommer att störa deras satellitmätningar på vattenånga vid 23,8 GHz. Orkanvarningarna skulle bli sämre.

Som det ser ut idag riskerar väderprognoser baserade på dessa mätningar att tappa 30 procent av sin noggrannhet om 24 GHz tas i bruk för 5G. Detta skulle flytta tillbaka prognoskvaliteten till vad den var kring 1980.

En simulering visade att utan dessa data skulle prognosen för orkanen Sandy – som skördade 233 människoliv år 2012 – varit att den skulle stannat över havet. Istället kunde meteorologerna ge människorna några dagars förvarning.

Det finns optimism om att det kommer att gå att hitta en teknisk lösning som kringgår problemet. Men Nasa och Noaa (National Oceanic and Atmospheric Administration) vill att USA avvaktar med att tillåta 5G på 24 GHz till dess att vi vet säkert.

Nasa och Noaa har larmat för problemet i flera år. Men i mars körde FCC över dem och auktionerade ut 24 GHz.

Om störningarna visar sig vara större än två procent kommer Noaa troligen att finna för gott att lägga ner ett kommande satellitprogram med en budget på 11 miljarder dollar. Det programmet är inte bara till för väderprognoser utan också för bland annat klimatövervakning.

Mobiloperatörernas organisation CTIA har ifrågasatt varningarna och kallat dem  ”fake” och i retur anklagats för att sprida vilseledande information.

FCC säger att vissa störningar av mätningarna är acceptabla. Dessutom tror FCC att Nasa och Noaa överdriver effekternas storlek. 

USA:s försvarsdepartement DoD stöder däremot Nasa och Noaa. Flottan tror att dess väderprognoser kommer att tappa precision och därmed försämra beredskapen.

Vatten reflekterar mikrovågor vars polarisation, frekvens och styrka direkt beror av bland annat temperatur och kristallisering. Indirekt låter den meteorologerna mäta diverse olika fenomen som isutbredning, vindhastighet, fuktmängd i jord och hur fort snön smälter. Mätningarna fungerar dag och natt.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)