JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 9 december 2021 VECKA 49

Kinesiska Evergrande planerar en årlig tillverkning av en miljon elbilar och 50 GWh batterier, och tänker för ändamålet bygga tre fabriker till en kostnad av 23 miljarder dollar (220 miljarder kronor). 

Fabrikerna ska byggas i Guangzhou, Kina. En fabrik bygger bilarna och de andra två bygger batterier, elmotorer och andra komponenter.

Evergrande är ett av världens största fastighetsbolag men har även äganden inom diverse andra branscher. Sedan januari i år äger Evergrande 51 procent av Nevs – elbilstillverkaren som härstammar från svenska Saab. Samma andel äger Evergrande av amerikanska elbilstllverkaren Faraday Future. Evergrande har också gjort investeringar i batteriföretaget Shanghai Cenat.

Företaget omsätter 40 miljarder dollar och har en värdering på 100 miljarder dollar.

I en tidigare version av denna artikel angav vi att batterikapaciteten skulle vara 500 GWh – en halv TWh. Felet finns även i andra media. 

Orsaken är en felöversättning från kinesiskan, som använder 10 000 som bas för sina stora magnituder, medan SI-systemets prefix använder 1000. Någon källa översatte felaktigt ”500 yì” till ”500 giga”, men 500 × 100002 är lika med 50 × 10003, och inget annat. Detta fel spred sig sedan vidare mellan nyhetssajter.

Även 50 GWh är en stor batterifabrik, men den är åtminstone i samma storleksordning som andra batterifabriker som byggs just nu. Exempelvis planerar Northvolt idag för en kapacitet på 32 GWh i Skellefteå.

50 GWh räcker för att bygga en miljon 50 kWh-bilar.

Om du kan kinesiska eller litar på Google Translate, finns Evergrandes pressrelease att läsa här (länk).

MER LÄSNING: