JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmet spikat på svensk mjukvarukonferens

Nu har årets mjukvarukonferens Stew sin agenda helt klar. I år står dörrarna öppna i Lund mellan den 13:e och 14:e november. Temat är ”Connected Society” och som avslutning tas ett annorlunda grepp när biskop Johan Tyrberg reflekterar kring artificiell intelligens från ett teologiskt perspektiv.

Konferensen Stew vänder sig till industri, akademi och offentlig sektor. Det är branschföreningen Swedsofts årliga konferens som syftar till att stimulera nya samarbeten inom mjukvaruområdet genom att lyfta fram goda exempel på forskningssamarbeten mellan industrin och akademin.

I år går konferensen för åttonde gången. Nu i Lund med temat ”uppkopplat samhälle”.

På programmet, som nu är spikat, går det att hitta många intressanta talare. Några exempel är Christina Rux och Peter Nilsson, båda från Volvo Cars med ansvarsområden kring uppkopplat och säkerhet, samt Stefan Alfredsson från Axis som kommer att hålla ett föredrag under temat smarta städer. Andra talare kommer från IoT-bolaget Sensative, Debricked – som utvecklat en tjänst för hantering av sårbarheter i källkod – karttjänstföretaget Mapillary, forskningsinstitutet Rise, Malmö Stad samt flera svenska universitet.

En klart annorlunda ingrediens är biskop Johan Tyrberg, som avrundar hela eventet. Hans tal går ut på att vi bör respektera riskerna, men inte vara rädda för AI. Han tar upp frågor om vad är mänskligheten är och vad det betyder att vara en människa.

– Baserat på dessa frågor kommer jag att utarbeta frågorna om det onda. Kan en maskin vara ond? Hur är det med mänskliga misstag? Fel gjord av en maskin? När juridiska forskare reflekterar över juridiska frågor reflekterar teologer över förlåtelse och försoning. Kan vi förlåta en maskin, och kan en maskin förlåta en person, säger Johan Tyrberg i ett pressmeddelande.

I sin presentation kommer han även att titta på behovet av att skilja mellan vad vi kan göra och vad vi bör göra med teknik. Likaså diskutera vad "intelligens" är och varför vi använder det som en metafor för maskininlärning.

Här hittar du mer information om Stew2019 (länk).

Det kostar 3200 eller 2 200 kronor att delta beroende av om du är medlem i Swedsoft eller inte.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)