JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sök pengar för energismart digitalisering

Idag slår Energimyndigheten upp dörrarna till programmet ”Digitalisering möjliggör energi- och klimatomställningen”. Här uppmuntras exempelvis projekt där AI nyttjas för att driva på utvecklingen av hållbara energisystem.

Utlysningen omfattar cirka 50 miljoner kronor. Pengarna ska stötta projekt som bidrar till utveckling av kompetens och nya digitala lösningar med inriktning mot energisystemet. Ett projekt kan som mest pågå i gem år.

För att kunna få stöd måste ditt projekt arbeta med åtminstone en av utmaningarna nedan:

• Möjligheter som artificiell intelligens kan skapa. Det handlar om förståelse för hur AI kan bidra till att förändra energisystemet och lösa energi- och klimatrelaterade utmaningar.

• Dataplattformars tillämpning och betydelse för att bidra till att uppnå ett hållbart energisystem. Forskning och tillämpning kan till exempel vara inom områden såsom handel, hantering av flexibilitet i elnätet, energi som tjänst liksom tillämpningar inom mätvärdesinsamlingar och underhåll.

• Cybersäkerhet och integritet i ett uppkopplat digitalt energisystem. Områden att utforska närmare kan till exempel omfatta förmågan till att bidra till att bättre förebygga, identifiera och hantera cybersäkerhet liksom integritet kopplat till hantering av data inom energibranschen.

• Samverkan mellan uppkopplade produkter och intressenter för effektivare energianvändning. Inom detta område vill Energimyndigheten gärna se ansökningar inom energieffektivisering, smarta byggnader och smarta nät som tar forskningsfronten till nästa nivå med avseende på användning av sensorer och mätare, digitala styrenheter och analyser för att spåra och hantera flödet av energi och information.

• Den digitala transformationen av energimarknader.

Beslut om vilka projekt som beviljas stöd kommer att fattas senast i maj 2020, medan de första projekten kan starta tidigast den sista juni nästa år.

Första dagen för ansökan är idag, den 14 oktober 2019, den sista dagen är den 15:e januari 2020.
Så gott som alla med goda idéer kan ansöka.

Här kan du läsa mer om den fullständiga utlysningen (länk). Här hittar du anvisningar om hur du ansöker stöd (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)