JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Med hjälp av fiberoptik går det att övervaka ett rullager även i svåra miljöer och därmed optimera driften. Tekniken kommer från verkstadsjätten SKF som tagit hjälp av Kistabolaget Proximion för de fiberoptiska delarna.

– Sensorn upptäcker signaler från rullningslagret som gör det möjligt att agera innan ett potentiellt fel har uppstått. Signalerna, som man följer från lagret, visar hur maskinen uppför sig och var krafterna kommer ifrån, säger Carl Pucher på SKF i ett pressmeddelande.

Bland annat går det att visualisera krafter, kraftriktningar, temperaturer, hastigheter och smörjförhållande i realtid. Mätningarna kan göras över långa avstånd i svåra elektriska och kemiska miljöer utan störningar.

SKF har funderat på problemet i ett tiotal år. När företaget förra året bestämde sig för att industrialisera lösningen kontaktades Proximion, ett dotterbolag till Hexatronic.

– Vi kan lager och de kan fiberoptik. Väljer man att göra allt själv tar det lång tid och resultatet blir inte lika bra. Tack vare samarbetet har arbetet gått snabbare, samtidigt som vi har fått fram en bra produkt.

I våras premiärvisades lösningen på Hannovermässan i Tyskland. Första gången tekniken visas i Sverige blir på Elmia Subcontractor i Jönköping den 12–15 november.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)