JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sivers IMA och NXP gör 5G enklare

Svenska Sivers IMA ska tillsammans med halvledartillverkaren NXP utveckla en lösning för radioaccesstekniken 5G New Radio (5G NR). Samarbetet går ut på att använda Sivers IMA:s rf-modul och integrera den med NXP:s modem.

Nyheten släppte igår på den amerikanska versionen av Mobile World Congress, som just nu pågår i Los Angeles.

Inom samarbetet ska de två företagen koppla samman NXP:s programmerbara basbandprocessor – baserad på arkitekturen Layerscape – och svenska Sivers IMA:s 5G NR-chip och företagets egenutvecklade fasstyrda antenner.

Anders Storm

– Vi tar fram en färdig integrerad rf-modul och modem till systemtillverkarna som gör det enkelt för dem att till exempel bygga CPE och small cells för trådlös bredbandsaccess till hemmet, säger Anders Storm, vd på Sivers IMA till Elektroniktidningen.

CPE är kort för Customer Premises Units, och en enhet som man installerar i hemmet. Där kopplas den till 5G-nätet och erbjuder upp till gigabitfrekvenser via trådlöst bredband.

Det handlar alltså om att erbjuda en smidig ”antenn-till-processor”-lösning. Samtidigt innebär samarbetet att Sivers IMA snabbt kan nå ut till nya kunder, eftersom NXP erbjuder företagets teknik som ett färdigintegrerat rf-alternativ att använda till sitt modem.

5G-NR för millimetervåg är definierat för flera olika frekvensband mellan 24 GHz och 40 GHz, som är de licensierade 5G-banden. På sikt kommer det även att användas för 57 GHz till 71 GHz olicensierad 5G, som också kallas 5G NR-U.

Sivers IMA har chips och fasstyrda antenner för både 24 GHz till 29,5 GHz och 57 GHz till 71 GHz. Båda passar att användas till NXP:s modem.

– Det går även att implementera 802.11ad/ay-vågformen för 60 GHz-bandet på detta modem, som vi idag valt att även kalla olicensierad 5G, förklarar Anders Storm.

802.11ad/ay kallas också WiGig, och är en wifi-standard på höga frekvenser.

Sivers IMA har utvecklat en IEEE-hyllad transceiver för 60 GHz-bandet som är kompatibel med WiGig/802.11ad. En grundläggande skillnad mot de flesta alternativ är att detta WiGig-chip är konstruerat för att användas utomhus för till exempel trådlöst bredband till hemmet (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)