JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart handbok i uppdaterad version

Den ska hjälpa allt från utvecklare och inköpare till producerande företag att prata samma språk. Det undviker missförstånd och kvaliteten på slutprodukterna blir högre. Nu finns version två av Smartare Elektronikhandboken. Den är lite mer teknisk och här finns dessutom exempel på hur man INTE ska göra.

– Det har varit ett fantastiskt mottagande i branschen av den första upplagan av handboken vilket gav mersmak, säger Maria Månsson, ordförande i Smartare Elektroniksystems Värdekedjaråd, men till vardags på konsultbolaget Prevas.

Redan när den första versionen av handboken släpptes den 14 februari i fjol stod det klart att det skulle komma en andra. Nu är den färdig. Den finns att ladda ner kostnadsfritt som pdf. Som komplement finns fyra bilagor plus mallar och en checklista.

Version 2.0 av handboken har fått en ny disposition som följer en produkts resa från utvecklingslabbet till fabriken. Precis som tidigare behöver man inte läsa boken från pärm till pärm, det går bra att välja enstaka kapitel.

Dessutom har innehållet arbetats om och kompletterats med tumregler. Det har också tillkommit mer tekniskt innehåll som i första hand riktar sig till personer som sysslar med utveckling.

– Tidigare har vi nämnt design-for-excellence, nu dyker vi ner och förklarar vad man ska tänka på rent tekniskt, säger Maria Månsson.

Samtidigt har det inte blivit en tung bibel. Den som verkligen vill grotta ned sig i detaljer får söka sig till något av verken som listas i den nya litteraturförteckningen.

Ett helt nytt kapitel handlar om hur man INTE ska göra. Varje exempel är markerat med en dödskalle för att undvika missförstånd.

– Vi var lite tveksamma om vi skulle ha med det. Det är svårt med ironi. Men det är så mycket erfarenhet och visdom samlade i antiråden att vi valde att köra.

Precis som tidigare finns det tre bilagor i form av pdf:er. Det är en ordlista, en bilaga som handlar om direktiv och regelverk liksom en bilaga om tillförlitlighet. Nytt för denna gång är en bilaga med litteraturhänvisningar.

Vidare finns 18 mallar och en checklista. Dessutom hänvisas till IPC:s checklista som finns på nätet.

Bara för att version två av handboken nu är klar innebär det inte att arbetet är slutfört. Handboken är ett levande dokument och kan uppdateras. Dessutom finns redan tankar kring en tredje version. Exakt vad den ska utökas med vill dock Maria Månsson inte avslöja än.

Har du synpunkter eller vill vara med och bidra till nästa utgåva, hör av dig till Mats Andersson, som är processledare, eller Maria Månsson. Kontaktuppgifterna hittar du i handboken som kan laddas ned från Smartare Elektroniksystem och Svensk Elektronik (länk).

För den som vill ha hjälp med att sätta sig in i boken finns en halvdagskurs den 15 januari i Stockholm. Anmälan finns på Branschorganisationen Svensk Elektroniks hemsida (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)