JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Kompetens kring AI-baserad sjukvård ska spridas bland svenska aktörer i ny så kallad innovationsmiljö som får tio miljoner kronor om året under fem år.

Artificiell intelligens kan användas för precisionsmedicin, förebyggande vård och uppföljning samt för  avancerade analyser som optimerar vårdflöden och planering. 

Här finns stora möjligheter att utveckla vården, tror projektet, och tänker försöka få svenska aktörer att samarbeta.

Regioner och vårdgivare som ligger långt fram kommer att kunna dela med sig av erfarenheter. Region Halland och Högskolan i Halmstad är meriterade inom informationsdriven vård och hoppas kunna sprida sina erfarenheter till Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Region Örebro Län.

De som driver projektet är AI Innovation of Sweden och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Vinnova och deltagarna delar lika på finansieringen. 

– I Sverige är vi erkänt innovativa och bra på att samverka över organisationsgränser, säger Louise Callenberg, sektionschef digital samverkan och förnyelse på SKL.

– Det här initiativet för visionsdriven hälsa, kan bidra till att vi blir ännu bättre på att använda AI och hälsodata för att stärka kvalitet i och tillgänglighet till hälso- och sjukvård

Projektet pågår över fem år och under hela projekttiden kommer det ske ett aktivt arbete med att bjuda in och identifiera nya aktörer. 

Bland de redan medverkande finns SKL, Region Halland, Högskolan i Halmstad, samt Innovationsplatsen, Karolinska Universitetssjukhuset. 

Intresse att bidra och delta finns från Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Sahlgrenska universitetssjukhuset (Västra Götalandsregionen), Region Örebro län, Örebro universitet, Halmstad kommun och Kungsbacka kommun.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)