JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre vill bygga privata mobilnät

Tillsammans med konsultbolaget Combitech vill operatören Tre bygga privata mobilnät åt industrin. Till att börja med handlar det om LTE men framöver även 5G.

– Vi ser ett starkt intresse av 4G och 5G från industrin. Det här är ett mycket bra sätt att samarbeta där vi är experter på telekom och industrin har god kunskap om vad som kan optimeras, effektiviseras och utvecklas, säger Tres teknikchef Per Stigenberg i ett pressmeddelande.

Industrin vill normalt ha nätverk, servrar och övrig infrastruktur i de egna lokalerna med full kontroll över konfiguration och servicegrad. Tre tillhandahåller spektrum medan den tekniska lösningen tas från en större nordisk telekomleverantör och Combitech är tjänsteleverantören som tar hand om den lokala driften. Tjänsten bygger i ett första skede på LTE (4G), men kommer även att kunna inkludera 5G framöver.

I våras tecknade Tre ett liknande avtal med finska Ukkoverkot som också bygger privata mobilnät (länk). Avtalet gör det möjligt för Ukkoverkot att hyra ett frekvensband runt 2600 MHz för TDD, tidsmultiplexrad kommunikation.

Uthyrning sker dock bara i de fall där det inte har någon påverkan på andra användare vilket normalt sett inte är ett problem i industrimiljöer.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)