JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Att den amerikanska administrationen försöker hindra kinesiska företag från att köpa amerikanska halvledarkomponenter och mjukvara är allmänt känt, men landets administration sägs också ligga bakom beslutet att stoppa nederländska ASML från att sälja en litografimaskin av den senaste generationen till Kina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kampanjen har pågått under närmare två år och enligt Reuters har bland annat USA:s utrikesminister Mike Pompeo varit engagerad i frågan. Det handlar om en litografimaskin från ASML som behövs för att tillverka kretsar med linjebredder under 10 nm. Maskinen uppges kosta runt 1,4 miljarder kronor och använder extremt ultraviolett ljus för uppgiften.

Det nederländska företaget har i princip monopol på den här typen av maskiner varför kinesiska halvledartillverkare har svårt att komma runt problemet.

Enligt Reuters behöver ASML en nederländsk exportlicens eftersom maskinen faller under en klausul som gäller produkter som både kan användas civilt och militärt.  Företaget fick en sådan licens år 2018 för maskinen i fråga, denna förföll i somras. Företaget ansökte enligt Reuters inte om en förlängning, vilket hade varit naturligt.

Den amerikanska administrationen har möjlighet att stoppa export till vissa länder inklusive Kina även av produkter som inte är amerikanska. Det förutsätter dock att 25 procent av värdet består av amerikanska komponenter. I fallet med ASML:s litografimaskin låg den under gränsen varför politiska påtryckningar var enda möjligheten.

Ingen av parterna har velat kommentera turerna men efter att artikeln publicerats (länk) har den kinesiska ambassadören i Nederländerna varnat för att relationerna kan försämras om ASML inte får en exportlicens (länk).

 

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)