JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Fastighetsbolaget Vasakronan ska installera 11 000 solpaneler på en yta om cirka 7 hektar i stadsdelen Fyrislund i Uppsala. De förväntas vara i drift innan sommaren och väntas leverera 4 GWh under ett år.

Anläggningen blir en av Sveriges största solcellsparker. Vattenfall ansvarar för konstruktion, installation och drift.

Parken har en total effekt på 4,4 MW och består av 11 000 solpaneler med en yta på två kvadratmeter och en effekt på 400 watt vardera. Den ska kunna leverera 4,0 GWh per år enligt tumregeln 900 kWh per installerad kW.

Enlig en pressrelease från vattenfall kan anläggningen försörja 240 hushåll med elektricitet. Vattenfall har räknat ut detta genom att dividera 4,0 GWh med 18 MWh, vilket är vad en eluppvärmd normalvilla förbrukar under ett år.

Igår berättade vi nyheten att Uppsala kommun bygger ett stort batterilager. Sådana används ofta för att på olika sätt höja kapaciteten på kraftverk. Det finns dock inget samband mellan solcellsverket och batteriverket.

– Det är  en slump, en lycklig sådan. Å ena sidan ska ett batterilager stötta bland annat Uppsalas elnätskapacitet, och solparken ska ge förnybar energi till Uppsalaborna, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall.

Solcellsparken har heller inget eget batterilager.

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med 173 kontors- och butiksfastigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus