JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nu är det klart att Sverige kommer att delta i 10 av 24 EU-stödda forskningssamarbeten med fokus på smarta lokala och regionala energisystem. De tio projekten med svenskt deltagande får cirka 320 miljoner kronor, varav de svenska aktörerna delar på 92 miljoner kronor.

– Det är glädjande att svenska regioner liksom företag och forskningsaktörer deltar i så många av projekten, säger Robert Andrén, gd på Energimyndighetens i ett pressmeddelande.

– Det visar att omställningen pågår för fullt i Sverige med ambitiösa energi- och klimatplaner lokalt och regionalt, men också att svensk forskning och innovation håller hög kvalitet.

Forskningen sker med stöd från ERA-NET Smart Energy System, som är ett samarbete mellan 24 EU-länder. Energimyndigheten är den svenska parten i samarbetet.

Som exempel på hur Sverige kan dra nytta av finansieringen nämns ett projekt som ska utveckla ett testcenter för vätgasturbiner med nollutsläpp i ett integrerat lokalt förnybart energisystem i Finspång. Ett annat projekt ska utveckla och demonstrera koncept för integrerade el-, värme, kylsystem i Mölndal, Borås och Eskilstuna, liksom i Österrike och Spanien.

För svensk del förväntas projekten bland annat stödja svenska regioners pågående arbete med lokala kapacitetsutmaningar i elnätet. Av de 92 miljoner kronor som svenska aktörer delar på kommer cirka 64 miljoner från Energimyndigheten, medan EU står för resterande 28 miljoner.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus