JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Forskare vid Karlsruhe Institute of Technology (KIT) har lyckats tillverka ljussensorer som kan skilja mellan olika färger. Det är, enligt forskarna, ett stort steg mot att i framtiden kunna använda organiska halvledare för att skicka data med hjälp av ljussignaler.

Kommunikation med hjälp av synligt ljus – så kallad Visible Light Communication (VLC) – anses av många som en lovande framtida teknik.

Grundidén är att använda den vanliga belysningen i en byggnad för optisk kommunikation. Tekniken påstås kunna bli säkrare, snabbare och mer tillgänglig än dagens överföringsmetoder, som wifi eller Bluetooth.

Nu har forskare vid KIT lyckats skapa en materialkomposition som de hävdar både kan användas som en våglängdskänslig ljusdetektor och som dessutom kan tryckas på flexibla underlag. Sensorerna kan tryckas i både små och stora format.

– Fotosensorerna kan tillverkas i stora mängder i valfri design på flexibla, lätta material. Det gör dem särskilt lämpliga för mobila enheter, säger Noah Strobel, forskaren på KIT i ett pressmeddelande.

Industrins intresset för tryckt elektronik är stort just nu. Tekniken tros kunna bli en intressant byggsten i det framtida samhället. Idag investerar industrin kraftigt i exempelvis i produktion av tryckta OLED-skärmar för tv-apparater och smartmobiler. Likaså finns det redan tryckta flexibla solceller andra sensorer på marknaden.

Sverige ligger långt framme inom detta område. I Linköping och Norrköping finns sedan mycket länge ett kluster för tryckt elektronik med världsledande teknik.

Förra sommaren köpte exempelvis kanadensiska Ynvisible – specialist på tryckta displayer – Linköpingsföretaget Consensum Production, som tillverkar tryckt elektronik på rulle.

Ynvisibles mål är att bli ledande inom tryckt elektronik med hjälp av kompetensen som finns i Linköping och Norrköping. Här kan du läsa mer om den satsningen (länk).

KIT-forskarnas resultat enligt ovan har nyligen publicerat i Advanced Materials (länk).

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)