JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

Startuppföretaget Pony.ai – med bas i kinesiska Guangzhou – har testat robottaxi sedan 2018. Nu satsar Toyota 400 miljoner dollar i Pony.ai. Den japanska biljätten planerar att ha självkörande bilar på plats i Tokyo under de olympiska spelen i sommar.

Pony.ai är en kinesisk startup som bygger helt autonoma lösningar kring bilkörning, likaså utvecklar det AI-lösningar inom robotik. I över ett år har företaget testat robottaxi i Peking och Guangzhou och det påstår sig vara först med att erbjuda självkörande bilturer till allmänheten i Kina.

I augusti förra året inledde Toyota ett samarbete med det kinesiska startupföretaget. Inom ett pilotprogram har de två testat självkörande bilar på allmänna vägar i de två kinesiska städerna Peking och Shanghai.

Resultatet är uppenbarligen positivt för nu plöjer den japanska biljätten ner ytterligare 400 miljoner dollar i startupen. Investeringen ska användas för gemensam utveckling av produkter och tjänster, meddelar företaget.

Exakt vad samarbetet går ut på anges inte, men klart är att Toyota planerar att ha självkörande bilar på plats i Tokyo i sommar, under de olympiska spelen. Bilarna ska då vara utrustade med Toyotas så kallade ”chaufför”-mjukvara, som den japanska biltillverkaren menar har ”fokus på helt autonom körning, där människan väsentligen tas bort från uppgiften att köra – antingen helt eller inom en begränsad kördomän.”

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus