JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Fem lärosäten i Sverige drar igång en företagsforskarskola inom smart industri. Det blir landets största i sitt slag. Här ska bland annat AI-baserade metoder som till exempel kan förutspå olika haverier i industrin utvecklas. Skogskoncernen SCA är med i samarbetet.

I en fabrik finns en mängd sensorer som används för allt från övervakning av maskiner till processparametrar. Stora datamängder samlas in. Och utifrån dessa går det att utveckla AI-baserade metoder för att till exempel kunna förutspå haverier i ett kullager.

− Vi ska jobba med teknikutveckling för att kunna arbeta mer förebyggande med underhåll så att vi inte ska ha några oplanerade stopp eller olyckor, säger Jenny Friberg, SCA Underhåll, i ett pressmeddelande och adderar:

– En förutsättning för detta är att vi bygger upp vår kompetens inom AI-baserade metoder och företagsforskarskolan erbjuder ett starkt kompetensnätverk där vi kan dela erfarenheter med andra företag.

Mittuniversitetet är ett av fem lärosäten som är med och drar igång företagsforskarskolan som KK-stiftelsen beviljade medel till stax före årsskiftet. De övriga är Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Jönköping University.

Skolan riktar sig till företag som vill stärka sin konkurrenskraft genom industriell utveckling – populärt kallat Industri 4.0.

Närmast är planen bland annat att SCA anställer en doktorand som ska handledas av Mittuniversitetets experter på mätteknik, maskininlärning och Industriell IoT.

Totalt väntas 20 industridoktorander börja under hösten 2020. En del av syftet är att utveckla synergier mellan de företag och lärosäten som industridoktoranderna verkar inom.

− Det är jätteroligt att SCA börjar denna resa tillsammans med oss, det kommer att resultera i att vi kan bygga viktig kompetens som gör både SCA och forskningscentret STC på Mittuniversitetet starkare, säger professor Mattias O’Nils, som leder STC forskningscenter.

– Vi hoppas också att det kan inspirera fler företag att vara med i forskarskolan, tillägger han.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)