JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Infineon möter säkerhetshot från kvantdatorer

En vacker dag kan dagens kryptosystem som RSA och ECC sluta att fungera för att kvantdatorer knäcker deras koder. Så tänker halvledartillverkaren Infineon och engagerar sig i två forskningsprojekt för kryptolösningar som klarar kvantdatorattacker.

Post-quantum cryptography, PQC, kallas forskningsområdet. Infineon har arbetat med PQC sedan 2017.

Så kallade kvantdatorer – datorer som höjer beräkningsprestandan superexponentiellt med hjälp av kvantmekaniska fenomen – kommer enligt teorin en vacker dag att kunna knäcka krypton som idag används och är i praktiken oknäckbara med hjälp av klassiska datorer.

Alltså behövs nya sorters krypton som är motståndskraftiga mot kvantdatoraattacker. Eftersom IoT-systemen snart kommer att översvämma Internet med data som ofta kommer att innehålla känslig information, måste skyddet dessutom vara billigt och effektivt. Minsta styrkrets kommer att behöva kunna utnyttja det.

Infineon engarerar sig i två forskningsprojekt som båda syftar till att utveckla kretsar. Det ena projektet heter Aquorypt och ska ta fram hårdvara och mjukvara som skyddar inbyggda system i allmänhet och smartkort och industriella styrsystem i synnerhet.

En skillnad mellan smartkort och industriella styrsystem är att de förra har begränsat minne och begränsad beräkningskraft. De senare har å andra sidan realtidskrav och en lång livslängd.

Det andra projektet,  PQC4MED, handlar om medicintekniska inbyggda system. Här har Infineon ett uppslag sedan tidigare, om specifik teknik för signering och kryptering som ska vara säker mot kvantdatorattacker. Nu ska den lösningen stoppas in och testas i en medicinteknisk produkt.

Finanseringen till projekten kommer från det tyska Forsknings- och utbildningsdepartementet.

Infineon påpekar att  72 procent av alla företag tror att kvantdatorer kan vara ett säkerhetshot inom fem år. Siffran kommer från en enkät genomförd av Thales. 27 procent av företagen gissade att kvantdatorer är ett säkerhetshot redan inom ett år. 

Infineon deltar i utvecklandet av Nist-standarder för PQC kallade New Hope och Sphincs Plus. De ska vara klara tidigast 2022.

New Hope är ett protokoll för utväxling av nycklar baserar på en metod kallad Ring-Learning-with-Errors (Ring-LWE) problem. Sphinx Plus (”SPHINCS+”) är en signeringsteknik.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)