Den finska telekomjätten Nokia ska tillsammans med Marvell ta fram nya medlemmar i Reefshark-familjen, de asicar som sitter i 5G-produkterna och som förorsakat företaget djupa problem på senare tid.
Marvell har motsvarande samarbete med Samsung och ska dessutom bredda erbjudandet genom ett samarbete med Analog Devices.
Exakt var problemen sitter finns det inga officiella förklaringar till men envisa rykten pekar ut Intels 10 nm-process som boven i dramat.
– Vi har problem med radioaccessen som kommer från kislet, vi löser det stegvis under året och kommer att vara mycket starkare nästa år, sade Risto Siilasmaa, som är avgående styrelseordförande, den 2 mars i samband med att Nokia utsåg Pekka Lundmark som ny vd.
Att asicarna i Reefshark-familjen inte fungerar som tänkt innebär att företaget får använda FPGA:er eller andra lösningar som är dyrare, drar mer effekt och tar mer plats.
– Våra systemkretsar kommer att finnas i mer än 35 procent av 5G-produkterna i slutet av året och de kommer att vara runt 70 procent i slutet av nästa år för att sen bli 100 procent. Framstegen vi gör kommer att minska kostnaden för produkterna och förbättra marginalerna, sade avgående vd:n Rajeev Suri.
Igår blev det officiellt att det är Marvell som ska hjälpa Nokia ur knipan. Baserat på Marvells flerkärniga implementationer av Arm Cortexprocessorer, som hunnit avverka fem generationer, ska de två företagen ta fram ett antal nya varianter av Reefshark för 5G NR och kommande versioner av 5G-standarden.
Intressant att notera är att Marvell samtidigt meddelar att företaget fortsätter samarbetet med Nokias konkurrent Samsung. De två företagen har utvecklat flera generationer av systemkretsar för basbandet och transportnätet baserat på processorerne i Octeon- och Octeon Fusion-familjerna som följde med vid Marvells köp av Cavium år 2018.
Dessutom samarbetar företagen om att ta fram nya radioarkitekturer för kommande krav på lobstyrning som följer med massiv mimo.
Gårdagens tredje pressmeddelande från Marvell handlar om ett färskt samarbete med Analog Devices där de två företagen ska ta fram en komplett lösning för basstationer till 5G. Marvell bidrar med sitt kunnande inom basbandsprocessning och andra digitala delar, medan ADI har en bred portfölj med RF-kretsar för radiokommunikation, inklusive 5G.