JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Igår släppte Nokia nyheten att företaget tar hjälp av Marvell för att ta fram nya asicar i Reefsharkfamiljen. Idag meddelar den finska telekomjätten att företaget även fortsätter samarbeta med Intel kring kretsar för 5G.

Nyheterna visar på Nokias besvärliga situation. Kretsarna som idag tillverkas i Intels 10 nm-process fungerar inte som tänkt vilket lett till att Nokia har svårt att konkurrera om 5G-kontrakten.

– Våra systemkretsar kommer att finnas i mer än 35 procent av 5G-produkterna i slutet av året och de kommer att vara runt 70 procent i slutet av nästa år för att sen bli 100 procent. Framstegen vi gör kommer att minska kostnaden för produkterna och förbättra marginalerna, sade avgående vd:n Rajeev Suri på en presskonferens i måndags.

I och med att de egna kretsarna inte räcker till tvingas företaget komplettera med FPGA:er och andra lösningar för att ändå kunna leverera vilket leder till högre kostnader, större energiförbrukning och större fysiskt format.

Samtidigt verkar Nokia inte vilja fimpa Intel helt. Idag kom ett pressmeddelande om att företagen fortsätter samarbetet med att utveckla nya varianter av Reefshark trots att Nokia också inlett ett samarbete med Marvell om just nya medlemmar av Reefshark.

Att byta asicpartner är långt ifrån smärtfritt. De kretsar som utvecklas med Intel baseras på processorkärnorna Atom och Xeon medan Marvell använder en helt annan arkitektur i form av Cortex från Arm.

Att flytta mjukvaran till Cortexarkitekturen är tidsödande och dessutom kommer Nokia att tvingas hålla två varianter av mjukvaran uppdaterade om företaget väljer att fortsätta med bägge asicleverantörerna.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)