JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bosch släpper coronatest som bara tar 2,5 timmar

Istället för att behöva vänta i upp till två dagar får patienten besked på 2,5 timmar om den har en coronainfektion. I april börjar Tyskland använda ett nytt coronatest från tyska medtechföretaget Bosch Healthcare Solutions.

Testet har enligt studier en noggrannhet på 95 procent. Det kommer finnas tillgängligt i Tyskland i april och därefter i resten av Europa och andra marknader. 

Analysen är automatiserad och en enhet kan analysera tio prover om dagen. Ett prov tas i patientens näsa eller hals. Det appliceras i en patron som innehåller reagenter och patronen stoppas in i en analysenhet.

Ett komplett test inklusive provtagning före analysen tar cirka 2,5 timmar. Dagens tester kräver att patienter kan få vänta på svar i 1–2 dagar.

Boschs koncernchef Dr Volkmar Denner är övertygad om att det nya testet kommer att göra skillnad för den coronaepidemi vi upplever nu.

– Det kommer att hjälpa till att stoppa spridningen av pandemin och bryta spridningskedjan i ett tidigare skede.

Testet ska enligt Bosch vara lätt att använda och är avsett för såväl laboratorer som mottagningar, sjukhus och vårdcentraler. Det ställer dessutom parallellt diagnos även på andra lungpatogener, upp till tio stycken, bland annat Influensa A och B. 

Det genomförs på plats och behöver inte transporteras till labb. Det betyder att patienter snabbt kan få svar på sitt hälsotillstånd och därefter isoleras. En viktig tillämpning är att snabbt identifiera infekterad vårdspersonal.

Testet utvecklades på sex veckor och använder Boschs existerande infektionsanalysplattform Vivalytic som  enligt Bosch är det första automatiserade molekylära diagnostestet på marknaden. Det irländska medicinteknikföretaget Randox Laboratories var partner i utvecklingen.

Bosch konstaterar att hundra enheter sammanlagt kan utföra 1000 tester per dag. Fram till den 15 mars hade drygt 167 000 coronatest genomförts i Tyskland. I Sverige hade den 25 mars totalt drygt 24 500 individers prover analyserats. 

Bosch säger sig inte ännu kunna uttala sig om planerad produktionsvolym eller priser.

Elektroniktidningen har frågat Bosch exakt vilken typ av komponent som Bosch utvecklat under de sex veckorna, vad förklaringen är till att utvecklingen av testet kunde ske så snabbt och vad som menas med en ”noggrannhet” på 95 procent.

Läs Boschs beskrivning av testet här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)