JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AI-piloter som får testa vingarna

Nu har Vinnova gallrat ut 27 företag och offentliga verksamheter med bra potential att genomföra sina första innovationsprojekt inom artificiell intelligens. Det handlar om pilotprojekt som använder AI baserat på maskinlärning. Stödet är upp till 500 000 kronor.

Genom satsningen ”Starta er AI-resa” ska Sverige påskynda användning av AI inom olika sektorer.

Nu presenterar Vinnova 27 projekt – 14 företag och 13 inom offentlig sektor – som får stöd för ett pilotprojekt.

Ett exempel är Zenicor Medical Systems som ska utveckla nästa generations tum-EKG för tidig diagnos av förmaksflimmer. Ett annat exempel är Swedspot som med hjälp av AI ska effektivisera resursutnyttjandet av fordon vid bildelning. Båda får 500 000 kronor för sina pilotprojekt.

Ett projekt i tiden är det Folkhälsomyndigheten fått grönt ljus för. Det handlar om att utveckla och implementera en AI-agent i en simuleringsmodell för att utforma effektivare strategier vid pandemier. Maskininlärning ska användas för att lära AI-agenten vilka interventioner och kombinationer av interventioner som bäst uppfyller ett antal utvärderingskriterier under olika scenarier. Myndigheten får 495 967 kronor.

Här är projektdatabasen för företagsprojekten som fått stöd (länk), och här är projektdatabasen för offentliga organisationer (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)