JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Isande testcenter för vindkraft

Ett testcenter för vindkraft i kallt klimat har Skellefteå Kraft fått tillstånd att utveckla. Det ska placeras i en befintlig vindkraftpark i Arjeplogs kommun, och här kan vindkraftsverk som är mer än 2,5 gånger högre än de nuvarande komma att byggas.

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Norrbotten har givit Skellefteå Kraft tillstånd att utveckla ett testcenter för vindkraft i vindkraftparken som redan finns på Uljabuoudafjället i Arjeplogs kommun. Tanken är att vindkraftsaktörer från hela världen ska kunna komma hit för att testa sina turbiner och andra komponenter under de kalla och isiga förhållanden som finns på platsen.

Utvecklingen av testcentret sker i samarbete med Rise, Vattenfall, Chalmers samt berörda kommuner och branschorganisationer. Det färska tillständer innebär att det är tillåtet att bygga vindkraftsverk som är upp mot 330 meter höga. De som står i parken i dag är 125 meter höga.

– Det känns fantastiskt att vi har fått det här klartecknet. Det här blir en världsunik anläggning där forskning och utveckling kan bidra till vindkraftens fortsatta utbredning, säger Stefan Skarp, chef för vindkraft på Skellefteå Kraft i ett pressmeddelande.

Redan hösten 2010 togs en vindkraftpark i drift på Uljabuoudafjället. Det var då den första moderna vindkraftparken som har byggts i ett så extremt klimat som kalfjället erbjuder, hävdar Skellefteå Kraft.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)