JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svenska Blixt Tech – som utvecklat en elektroniska brytare som kan mäta och styra ström – får 11,5 miljoner kronor av Energimyndigheten. Stödet ska användas för att demonstrera en digital brytare för bostäder.

Brytaren som det svenska företaget utvecklat är inte något man vanligen kallar brytare – den kopplar inte om mellan två lägen – den reglerar flödet av strömmen digitalt.

– Digitalisering av elnäten är en absolut nödvändighet för att ställa om energisystemet, säger Charlotta Holmquist, medgrundare av Blixt, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi har redan ett bekräftat intresse från marknaden för våra digitala smartare brytare och tack vare Energimyndigheten kan vi nu dra igång projektet med piloter och få ut produkterna på marknaden.

I projektet som nu stöds av Energimyndigheten med 11,5 miljoner kronor ska Blixt utveckla och demonstrera företagets digitala brytaren Blixt Breaker tillsammans med partners. Syftet är att få återkoppling och identifiera förbättringar hos prototypen inför en slutgiltig design och kommersialisering.

Blixt förbereder just nu en lansering av sina första tekniska prover under årets tredje kvartalet. Långsiktigt är affärsidén att sälja produkterna till stora samarbetspartners, såsom befintliga tillverkare av strömbrytare och energibolag.

– Denna lösning bidrar till ett resurseffektivt användande av elnätet genom att den tillåter ett flexibelt användande av energi. Den automatiserade styrningen ser vi som en nyckel för att hjälpa användarna att ändra eller anpassa sin elanvändning på ett hållbart sätt, säger Carolina Ahlqvist på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Elektroniktidningen beskrev tekniken hösten 2018 (länk).

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)