JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sensorer säkrar elnätet i Skåne

Hallandsåsen utsätts ofta för stormar, och därmed strömavbrott. Nu börjar Öresundskraft att installera smarta sensorer som ska övervaka luftledningarna och direkt peka ut var ett avbrott eller en kortslutning skett.

Det är luftledningsnätet i nordvästra Skåne som Öresundskraft börjat digitalisera.

– Med ny smart teknik tar vi nu nästa steg i vårt arbete med att förbättra och trygga elleveranser för våra kunder, säger Magnus Sjunnesson, teknisk chef vid Öresundskraft i ett pressmeddelande.

För en knapp månad sedan tecknade Öresundskraft ett avtal med Luleföretaget Exeri, som har utvecklat ett system för övervakning av elnät kallat Smart Grid Surveillance. I avtalet ingår att Exeris ska leverera mer än 200 sensorer, säker radiokommunikation och AI-baserat beslutsstöd.

– Vi ser att linjesensorer tillsammans med avancerad analys- och kommunikationsteknik spelar en allt viktigare roll för att säkra elleveranserna, i Sverige och utomlands, säger Magnus Karlsson, vd på Exeri i pressmeddelandet.

Arbetet börjar på Hallandsåsen, ett område som ofta blir utan ström när det stormar.

Ledningsstolpar förses just nu med fästpunkter för sensorer som i framtiden ska övervaka och larma om något går fel. Det kan handla om allt från stolpar som börjar luta till nedrivna ledningar. Sensorerna känner av elfälten runt linorna och kan därför användas för att omedelbart lokalisera avbrott eller kortslutningar.

Bild Exeri: Lådan på stolpen kallas agent och håller koll på både stolpe och elen i luftledningen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)