JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.


Efter ett par veckor av rykten blev det i fredags klart att SMIC, det största kinesiska foundryt, adderas till det amerikanska handelsdepartementets lista som kräver en speciell licens för att få köpa utrustning och mjukvara från amerikanska företag.

Administrationen i Washington har gradvis skruvat upp restriktionerna för kinesiska teknikföretag, särskilt telekomjätten Huawei har hamnat i skottgluggen. Motiveringen är påstådda kopplingar till den kinesiska militären och att tekniken därmed kan utgöra en säkerhetsrisk.

Denna gång är det Shanghaibaserade SMIC, Semiconductor Manufacturing International Corporation, som drabbas. Från och med nu måsta alla amerikanska företag som vill göra affärer med foundryt ansöka om en exportlicens. Motivet är att foundryt påstås tillverka kretsar även åt den kinesiska militären.

Företaget tillbakavisar anklagelserna i ett pressmeddelande och påpekar också att företaget inte fått någon officiell information från Washington.

SMIC tillverkar på 200- och 300 mm-skivor och omsättningen var 3,1 miljarder dollar i fjol. Den mest avancerade logikprocess ligger på 14 nm men företaget tillverkar också rf- och blandsignalkretsar, liksom flash, och EEPORM..

Enligt analyshuset IC Insights var hela halvledarproduktionen i Kina värd 19,5 miljarder dollar i fjol. Kinesiska företag stod för 7,6 miljarder dollar eller 38,7 procent. Bryter man ned siffrorna ett steg till visar det sig att 1,8 miljarder dollar kommer från kinesiska halvledarbolag med egna fabriker medan de kinaägda foundryna, som SMIC, stod för 5,8 miljarder dollar.

Övrig produktion i landet skedde hos TSMC, SK Hynix, Samsung, Intel och andra utländska företag med fabriker i Kina.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus