JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Luleå testar skogsmaskin utan hytt och förare

Luleå tekniska universitet har konstruerat vad forskarna tror är världens första självkörande skogsmaskin. Nu är den redo att testas i verklig terräng.

– Vi har ersatt allt det människan gör med intelligens på maskinen; med datorer som jobbar ihop och styr den, säger Magnus Karlberg, professor i maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Redan 2014 började han och hans kollegor skissa en plattform för terrängfordons. Sedan dess har forskarteamet och studenter arbetat för att göra fordonet självgående, och så smart och robust som möjligt.

Maskinen väger tio ton. Den kan styras med fjärrkontroll eller programmeras för att utföra arbete helt på egen hand. Den saknar förarhytt men har en konventionell drivlina, kran, pendelarmar och olika sensorer. För tillfället drivs den med biodiesel.

Nu är maskinen redo att testas i fält. Tanken är att göra tester inom en rad områden för att utveckla autonom teknik för maskiner och annan utrustning som används i jord- och skogsbruk.

– Det som gör vår maskin unik i sitt slag är just flexibiliteten att testa olika utrustning, att byta ut drivlinor och aggregat och annat, säger Magnus Karlberg i pressmeddelandet.

Här kan du se en film om den självkörande maskinen (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)