JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bombardier axar i Västerås

Tågtillverkaren Bombardier ska bygga ett innovationscenter med fokus på järnväg och e-mobilitet i Västerås – granne med ABB och Northvolt.

Bombardier Transportation har redan en omfattande verksamhet i Västerås. I förra venkan beslutade dock företaget att utökar sin anläggning i staden med ett toppmodernt test- och teknologicenter för e-mobilitet.

– Sverige är den perfekta platsen för utvecklingen av nästa generations energieffektiva elektriska drivsystem för att möjliggöra rena transporter inom järnvägs- och fordonsindustrin, säger Danny Di Perna, ansvarig på Bombardier Transportation i ett pressmeddelande.

Företaget menar att det med sin satsning i Sverige även befäster sin ställning på den nordiska marknaden. Målet är att verka för hållbara transporter och minska koldioxidutsläppen.

Peter Carlsson, vd och medgrundare av den svenska batteritillverkaren Northvolt, kommenterar Bombardiers satsning i pressmeddelandet:

– Vi ser fram emot att ha centret som granne till oss på Northvolt Labs i Västerås och är angelägna om att utforska de stora möjligheterna till samarbete inom testning, att attrahera talanger och att ytterligare utöka Mälardalens ambitioner som världsledande region inom elektrifiering.

Centret etableras mot bakgrund av den växande globala efterfrågan på lösningar för elektriska drivsystem inom e-mobilitet och en alltmer sammanflätad utveckling inom mobilitets- och fordonssektorn. Innovationscentret kommer enligt Bombardier att:

  •  Möjliggöra korsbefruktning mellan olika branscher och sektorer, inklusive akademin och start-ups, samt möjliggöra gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt inom exempelvis entreprenadmaskiner, lastbilar och järnväg.
  •  Vara öppen för att underlätta testning av produkter och system för industriella partners, för att finna nya användningsområden för e-mobilitet tillsammans med Bombardiers expertis inom elektriska drivsystem.
  •  Utveckla nästa generations intelligenta energieffektiva drivsystem tillsammans med externa partners.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)