JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Karl Bäckström – en av grundarna till Göteborgsföretaget Eneryield – har tilldelats årets Skapapris. Han prisas för det system som han utvecklat, som kan förutspå variationer och spänningsfall i elnätet.

Karl Bäckström doktorerar inom maskininlärning på institutionen för Datavetenskap på Chalmers i Göteborg. Likaså är han en av fem grundare av startuppföretaget Eneryield (länk), som bygger sin verksamhet kring att förutspå elkvaliteten i nätet.

Karl Bäckström har utvecklat nya metoder för att analysera elkvalitet – spänning och ström – med maskininlärningsmetoder. Utvecklingen har skett i samarbete med Ebrahim Balouji, expert på elkvalitet, och även han doktorand på Chalmers och en av Eneryields medgrundare.

Än är maskininlärning inte riktigt etablerat därför har ett analysverktyg, kallat Enerbox, utvecklats. Den är nödvändig för att visa potentiella kunder – tillverkare av kraftelektronik – att det går att analys och styra elsystem med hjälp av AI.

Stiftelsen Skapa motiverar vinnarvalet med orden: ”Med ursprung från den senaste forskningen inom ”machine learning” har Karl Bäckström utvecklat en produkt som automatiskt kan förutspå, klassificera och analysera el-kvalitet. Hans affärsidé främjar digitaliseringen av världens elnät och möter framtidens ökade behov av innovativa och kostnadseffektiva sätt att få bättre kvalitet på el.”

Även tre hedersomnämnanden har delats ut:

  • Mamoun Taher från Uppsala län, omnämns för Aros Graphene som är en process för storskalig implementering av materialet grafen.
  • Sammy Pergament från Norrbottens län, omnämns för Kedjehjul med roterbara och utbytbara kedjetänder.
  • Pius Nyuykonge Lukong från Hallands län, omnämns för MiG Biochar Stove som är en enkel rökfri spis.

Vinnarna av Skapapriset har tagits fram bland deltagare som efter en uttagningsprocess i alla län förklarats som länsvinnare. En prisutdelning har tidigare skett i varje län.

Karl Bäckström är Västra Götalands bidrag. Som vinnare av Skapapriset får han 500 000 kronor, förutom äran.

Stiftelsen Skapa delar även ut pris till tre unga innovatörer samt ett förebilds-pris.

Skapa-förebild delas i år ut för andra gången, och Emma Nehrenheim från Northvolt tog hem det.

Stiftelsen motiverar valet med: ”Med Northvolts återvinningssatsning Revolt leder Emma en startup i en startup. Emma och hennes team arbetar med en process som beräknas bidra till att återvinning av batterier möjliggörs i industriell skala. Processen kommer därmed att bli en avgörande insats för miljön. Inget av detta hade varit möjligt utan Emmas ledarskap och vision.”

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)