JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Förvaltningsrättens beslut i måndags att Huawei har rätt att överklaga villkoren i 5G-auktionen som skulle ha inletts dagen därpå den 10 november fick PTS att ställa in den. Nu överklagar PTS Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.

De två frekvensbanden på 3,5 GHz och 2,3 GHz skulle ha auktionerats ut för ungefär ett år sedan men regeringens beslut förra hösten att ge Säkerhetspolisen och Försvarsmakten rätt att bestämma vad som kan anses säkert har fördröjt auktionen ungefär ett år och därmed även utbyggnaden av 5G.

Den 20 oktober kom beskedet som chockade många: fyra sökande hade godkänts att delta i auktionerna men ett villkor från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten var att de inte fick använda produkter från Huawei och ZTE. Dessutom måste utrustning från de kinesiska bolagen som redan finns i näten avlägsnas senast år 2025.

PTS ansåg att beslutet inte kunde överklagas men Förvaltningsrätten delade inte den åsikten utan gav Huawei rätt att göra det. Samma dag ställde PTS in auktionen.

Nu meddelar alltså PTS att myndigheten överklagar Förvaltningsrättens beslut om att Huawei har rätt att överklaga PTS regler för auktionen till en högre instans, det vill säga Kammarrätten. Samtidigt pausas aktionen på obestämd tid.

I dagen pressmeddelande skriver PTS: ”Det blir därför domstolens handläggning av ärendet som avgör när PTS kan fatta beslut om den fortsatta processen.”

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)