JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Risc V för skolbarn på tema Dr Who

Amerikanska kodarskolan Tynker har tagit fram en elektronikexperimentsats i samarbete med brittiska utbildningsradion BBC Learning på tema från en klassisk science fictionserie. Amerikanska Risc V-tillverkaren Sifive gav dem en hand.

Satsen heter ”BBC Doctor Who Hifive Inventor”. Det är en vidareutveckling av Risc V-kortet Hifive Inventor som Sifive utvecklade i fjol. Processorn är en Sifive FE310-G003 på 150 MHz. 

Att satsen använder en Risc V-processor får som konsekvens att … hmm … ingen konsekvens alls, egentligen.

Utom att det är ytterligare en fjäder i hatten för Risc V – och huvudskälet till att vi valde att skriva en notis om produkten. Den licensfria cpu-arkitekturen Risc V får in foten på allt fler områden. Eller i detta fall handen – Hifive-kortet är uformat som en hand som gör en high-five.

För alla utom Elektroniktidningen är det som sticker ut med produkten något helt annat, nämligen att den använder den eviga brittiska science fiction-serien Dr Who som tema. Den trettonde huvudrollsinnehavaren, Jodie Whittaker, lånar ut sin röst till experiment kring robotar och rymdskepp under en intergalaktisk resa.

Barnen programmerar kortet i ett grafiskt blockspråk eller i Micropython. Bland kortets funktioner märks Wifi, Bluetooth, sensorer, matrisskärm på 6 x 8 dioder och en högtalare på en watt. Av de 25 terminalerna kan fem anslutas med krokodilklämmor.  

För den som i produkten ser den perfekta juklappen kostar grundsatsen kring 750 kronor och går att beställa sedan i måndags, årsdagen av serien Dr Who:s premiär år 1963. Med frakt och avgifter till Sverige från Amazon går priset upp till en tusenlapp. 

Brittiska utbildningsradion BBC Learning har producerat elektroniskt utbildningsmaterial tidigare. År 2016 producerade BBC det lilla kortet Micro Bit på en norsk Arm-krets. Det finns idag i fem miljoner exemplar och en ny version har just släpps. 

Tynker har under sina åtta år enrollerat 60 miljoner elever till sina nätkurser.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)