JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Just nu håller forskningsinstitut Rise på att etablera testbädden Pronano vid Lunds universitet. Målet är att stödja och skapa förutsättning för att industrialisera forskning inom nanoteknik.

– Pronano ska vara en öppen innovationsmiljö där industri, akademi och offentlig verksamhet kan mötas och samarbeta. Vi erbjuder till exempel industrin möjligheten att komma med sin egen utrustning och sina processer till Pronano-labbet, säger Michael Salter, senior projektledare på Rise i ett pressmeddelande.

Det har funnits tankar på en pilotfabrik för nanoteknik i Lund under många år. Och i år har verkligheten kommit ifatt tankarna. Forskningsinstitut Rise har äntligen börjat etablera Sverige första testbädd för nanoteknik. Den ligger vid Lunds universitet, och är ett samarbete med universitet samt Region Skåne.

Labbet erbjuder avancerad utrustning och expertis för att skapa och karakterisera nya material och komponenter. Till exempel MOCVD-teknik (Metal Organic Chemical Vapor Deposition) för att skapa nanostrukturer i atomskala och avancerad svepelektronmikroskopi för att karakterisera strukturerna.

Fokus ligger på material som har speciella elektriska, optiska och mekaniska egenskaper och som kan leda till nya tillämpningar. Till exempel kan det handla om nanotrådar i III-V-material som kan användas som ljusemitterande element i framtida lysdioder eller ljusabsorberande element för icke synliga våglängder i solceller eller ljusdetektorer.

Hexagem är ett uppstartsföretag i Lund som tagit klivet in i labbet. Här ska företaget utveckla ett GaN-material för energieffektivare kraftkomponenter.

– Tillgången till Pronanos utrustning ger oss möjlighet att skala upp vår waferteknologi till en kommersiellt intressant storlek. Denna typ av utrustning är annars mycket svårt att finansiera för ett litet företag som Hexagem och vi ser nu fram emot att jobba tillsammans med Pronano och Rise, säger Mikael Björk, vd på Hexagem i pressmeddelandet.

Epiluvac som utvecklar utrustning för kiselkarbid- och galliumnitridepitaxi är ett annat företag som planerar att dra igång verksamhet i Pronano Labs.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus