JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk gör tunnast kondensator

Världens tunnaste kondensator – det är vad svenska Smoltek påstår sig ha utvecklat. Nu har företaget demonstrerat påståendet genom en kondensatorprototyp som med nödvändigt substrat är knappa 40 µm hög.

Göteborgsföretaget Smoltek kallar kondensatorkonceptet CNF-MIM, där CNF står för kolnanofibrer och MIM är kort för Metall Isolation Metall. Tillsammans med nödvändigt substrat är den totala höjden under 40 µm.

– Vi har alltid vetat att vår kondensatorteknik möjliggör tillverkning av extremt tunna kondensatorkomponenter, men ”seeing is beleiving”. Att nu kunna visa denna högprestanda-prototyp hjälper mycket i vårt arbete med att sälja tekniken, säger Ola Tiverman, vd för Smoltek Semi i ett pressmeddelande.

Samtidigt pekar företaget på en kapacitansdensitet om 500 nanofarad per kvadratmillimeter, en ekvivalent serieresistans under 10 mΩ och en interninduktans under 15 pH.

Företaget menar att behovet av allt tunnare högpresterande kondensatorer som kan integreras i halvledare kommer att växa i takt med av nya processorgenerationer lanseras, inte minst för 5G-tillämpningar.

Bild: Bild på CNF-MIM-kondensatorn tagen med svepelektronmikroskop i Chalmers MC2-labb.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)