JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

När analyshuset Gartner nu summerat 2020 står det klart att försäljningen av halvledare ökade med 10,4 procent till 466,2 miljarder dollar. Intel är etta tätt följt av Samsung.

Fjolårets tillväxt förklaras med ökad efterfrågan på framförallt minnen och grafikprocessorer i kombination med utbyggnaden av 5G där kretsarna gick till datacenter, persondatorer och 5G-mobiler.

Däremot minskade efterfrågan från fordon- och industrikunder framförallt beroende på de nedstängningar som pandemin medförde.

Intel bibehöll förstaplatsen som världens största leverantör av halvledarkretsar räknat i pengar. Företaget hade 15,6 procent av marknaden tätt följt av Samsung som nådde 12,4 procent. Steget ned till trean, SK Hynix är stort, företaget stod för 5,5 procent.

De verkliga vinnarna under 2020 var Nvidia och Mediatek som växte med 45,2 respektive 38,1 procent. Även Qualcomm hade bra fart med en tillväxt på 29,5 procent liksom minnesföretaget Kioxia som lyfte 32,5 procent.

För 2021 spår Gartner att Samsung har en bra chans att passera Intel mycket beroende på att bristen på DRAM och flash driver upp priserna, vilket gynnar det sydkoreanska företaget.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus