JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Industrikoncernen ABB ska knoppa av verksamheten kring elbilsladdning i ett eget bolag. Om det sätts på börsen är ännu inte bestämt men anledningen är att underlätta förvärv av framförallt kompletterande mjukvarubolag.

Att elbilar är hett har väl inte undgått någon, detsamma gäller laddare och laddarkablar. ABB var tidigt ute med produkter och har bland annat levererat laddare till Volvos elektriska bussar men har ett brett sortiment inklusive laddboxar för hemmet.

Nu knoppas verksamheten av i en separat, juridisk enhet.

– Det är en helt annan affär än resten av vår Electrification. Den har vuxit 50 procent per år sedan 2016 och under det första kvartalet var tillväxten 120 procent, så det är en fullständigt exploderande del med sådana här laddare. Nu säkerställer vi att divisionen har en egen strategi, men också att vi skapar en tillväxtplattform för att kunna växa både organiskt och via förvärv, säger ABB:s vd Björn Rosengren till Dagens Industri.

Tanken är att bolagets aktier ska få en högre värdering än ABB:s. Därmed blir det billigare att betala med aktier vid förvärv av andra bolag, exempelvis mjukvarubolag med produkter för att hantera fordonsflottor eller boka laddtider.

– Det handlar inte om att släppa kontrollen, vi ska fortfarande äga en majoritet eftersom det här är en kärnverksamhet för ABB, utan om att få den delen värderad till en högre multipel så att vi kan förvärva på området – det är det viktiga, säger Björn Rosengren till Di.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus