JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljus renar vatten snabbt och billigt

Idén var att rena vatten med solens strålar, men lösningen blev för dyr. Då vändes sig det danska uppstartsföretaget 4Life Solutions till teknikkonsulten Prevas. Inom kort är en extremt billig vattenrenare redo för världens fattigaste länder.

Det danska uppstartsföretaget 4Life Solutions står i startgropen att börja leverera sin första produkt: en användarvänlig, billig och miljövänlig vattenrenare.

Idén uppstod när Alexander Løcke – grundare av 4Life Solutions – gjorde sitt examensarbete på Designskolan i Aalborg. Där utvecklade han produkten SolarSack, en plastpåse som renar vatten på några timmar med hjälp av solstrålar.

Produkten fungerar bäst i stark sol, kan användas i ett år och då rena 2 000 liter vatten. Den tar bort 99,99 procent av alla bakterier och virus i vattnet, och har en indikator som visar när vattnet är drickfärdigt.

– Med den första versionen av indikatorn fanns det emellertid ett problem: Den var för dyr, säger Poul Bundgaard, på 4Life Solutions, i ett pressmeddelande.

Prevas fick det tuffa uppdraget att pressa priset under en dollar per enhet.

Teknikkonsulten nådde målet genom att byta ut solceller mot andra billigare komponenter, bland annat lysdioder, som gjöts in i vattenbehållaren. Den nyutvecklade produkten, kallad SaWa‚ är nu satt i produktion och de första leveranserna beräknas kunna börja i år.

Namnet SaWa står för ”Safe Water”, men det betyder också ”ok” på swahili.

– Tillgång till säkert dricksvatten kan minska förekomsten av en lång rad sjukdomar, till exempel kolera och tyfus, kraftigt. Varje år dör 500 000 personer för att de saknar tillgång till rent dricksvatten. Vi vill gärna vara en del i arbetet att minimera det antalet, konstaterar Poul Bundgaard.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus