JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GSMA: Allokera 6 GHz-bandet för 5G

Den fulla potentialen i 5G kan gå förlorad om inte världen avsätter 6 GHz-bandet för mobilkommunikation. Budskapet kommer från branschorganisationen GSMA som oroas av att frekvensbandet behandlas så olika i olika delar av världen.

– 5G har potential att lyfta världens BNP med 2,2 biljoner dollar. Men det finns en stort hot mot tillväxten om inte tillräckligt mycket av 6 GHz-bandet blir tillgängligt för 5G. Visibilitet och fasta planer är en förutsättning för att få till stånd de massiva, långsiktiga investeringarna i kritisk infrastruktur, säger John Giusti på GSMA i ett pressmeddelande.

Utspelet ska ses i ljuset av att nästa WRC, World Radiocommunication Conference, äger rum om två år. WRC är den kongress där spektrum fördelas. GSMA vill se att bandet 5925-7125 MHz reserveras för 5G.

Idag är det bara Kina som avsatt alla 1200 MHz i det föreslagna frekvensbandet för 5G. I Europa är den övre delen tänkt för 5G medan 500 MHz i den undre delen kan användas av wifi. Läget i Afrika och Mellanöstern är likartat.

I USA och Latinamerika kommer, som det ser ut just nu, hela bandet att vara olicensierat och främst tänkt för wifi och andra tekniker som inte kräver tillstånd.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)