JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GSMA: Allokera 6 GHz-bandet för 5G

Den fulla potentialen i 5G kan gå förlorad om inte världen avsätter 6 GHz-bandet för mobilkommunikation. Budskapet kommer från branschorganisationen GSMA som oroas av att frekvensbandet behandlas så olika i olika delar av världen.

– 5G har potential att lyfta världens BNP med 2,2 biljoner dollar. Men det finns en stort hot mot tillväxten om inte tillräckligt mycket av 6 GHz-bandet blir tillgängligt för 5G. Visibilitet och fasta planer är en förutsättning för att få till stånd de massiva, långsiktiga investeringarna i kritisk infrastruktur, säger John Giusti på GSMA i ett pressmeddelande.

Utspelet ska ses i ljuset av att nästa WRC, World Radiocommunication Conference, äger rum om två år. WRC är den kongress där spektrum fördelas. GSMA vill se att bandet 5925-7125 MHz reserveras för 5G.

Idag är det bara Kina som avsatt alla 1200 MHz i det föreslagna frekvensbandet för 5G. I Europa är den övre delen tänkt för 5G medan 500 MHz i den undre delen kan användas av wifi. Läget i Afrika och Mellanöstern är likartat.

I USA och Latinamerika kommer, som det ser ut just nu, hela bandet att vara olicensierat och främst tänkt för wifi och andra tekniker som inte kräver tillstånd.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus