JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ecograf söker sig till Northvolt

Australiensiska Ecograf har reserverat 65 000 kvadratmeter industrimark i Skellefteå där företaget överväger att etablera en fabrik för anodmaterial. Att batteriföretaget Northvolt är baserat i närheten spelar sannolikt en avgörande roll för valet av plats.

Det australiensiska företaget har undersökt ett flertal potentiella byggplatser i Europa under den senaste tiden, däribland Tyskland, men nu har det alltså beslutat att gå vidare i Sverige. Närmast är planen att göra en mer detaljerad utvärdering av en eventuell fabrik för anodtillverkning, men även återvinning, i Skellefteå.

Det innebär att Ecograf, enligt ett pressmeddelande, har tecknat ett markreservationsavtal för en industriområde i Skellefteå inte långt ifrån där Northvolt ska producera litiumjonceller.

Idag planeras det enligt Ecograf för cirka 200 riktigt stora fabriker för litiumjonbatterier – så kallade megafabriker – världen över. Av dessa är för närvarande 24 planerade i Europa. Utmaningen är att bygga regionala leverantörskedjor i form av kluster, anpassade för elfordon och batterier.

Det australiensiska företagets strategi är att vara närvarande vid dessa, och där erbjuda skräddarsydda och anpassade lösningar. Det som just nu sker i Skellefteå är en del i den strategin samtidigt Ecograf även fortsätter att undersöka ytterligare platser i Europa.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)