JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tesla bygger humanoid robot

I natt svensk tid presenterade Teslas vd Elon Musk företagets senaste projekt: en humanoid robot. Företagets självkörande bilar kan redan navigera – det kan lika gärna göras på fötter som på hjul.

Robotplattformen byggs bokstavligen av samma verktyg som används för att implementera algoritmer för Teslas förarassistansfunktion Autopilot. Samma sorts neuronnät och kameror kommer att användas för bildigenkänning och samma sorts egenutvecklade asicar kommer att används i styrdatorn.

Pusselbiten som saknas, och som Elon Musk inte nämnde under sin presentation, är konsten att balansera och styra en mänsklig anatomi med armar, ben och händer.

På den fronten är det är känt sedan tidigare att Tesla har haft kontakter med robotforskaren Dennis Hong. Just nu annonserar Tesla efter personal till humanoidutvecklingen.

Poängen med att bygga en mobil robot med mänsklig anatomi är att den ska kunna röra sig obehindrat i samhället, som ju överallt är byggt för att matcha människokroppen.

Tillämpningen för Teslas humanoid är fysiskt arbete. Elon Musk ger som exempel att den ska kunna beordras att gå till affären och utföra ett ärende.

Vad gäller personsäkerhet är förutsättningarna betydligt enklare än för Teslas självkörande bilar som väger ton och rusar fram i över 200 km/h. Humanoiden byggs med samma säkerhetstänk som kollaborativa industrirobotar: den blir klen, helt enkelt.

Elon Musk skämtar att alla borde kunna springa ifrån den om det mot förmodan skulle behövas, eftersom den får en topphastighet på bara 8 km/h. Men det är ett skämt med en allvarlig grundton för Elon Musk, eftersom han tillhör skaran som på riktigt tror att framtidens AI kan komma att vända sig emot människan, som i en science fiction-film.

Elon Musk berättar vad han tror om framtiden för kroppsarbete. Han tror att robotiseringen kommer att betyda att kroppsarbete blir en frivillig sysselsättning. Han tror att världen kommer att gå mot medborgarlön – ”men inte än, det skulle inte fungera”.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)