JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vätgasordföranden avgår av samvetsskäl

Blå vätgas riskerar klimatmålen, enligt ordföranden för en brittisk industriorganisation för vätgas. Efter den insikten kan han inte längre representera alla organisationens medlemmar – så han avgår.

Chris Jackson avgår som ordförande för den brittiska industriorganisationen UK HFCA (UK Hydrogen and Fuel Cell Association).

Organisationen bevakar intressena för brittiska vätgasproducenter. Men Chris Jackson meddelar att han inte längre med gott samvete kan representera den form av vätgasproduktion som kallas blå vätgas, blue hydrogen.

Chris Jackson

– Som ordförande för UKHFCA måste jag representera allas intressen, även när jag själv har en avvikande uppfattning. Jag känner att jag inte längre kan göra detta med gott samvete.

Blå vätgas tillverkas med en metod kallad steam reforming. Den ger upphov koldioxidsläpp, men tanken är att dessa utsläpp ska kompenseras genom att samma volym koldioxid fångas upp och göms undan, så kallad CCS (Carbon Capture and Storage).

De som förespråkar blå vätgas tänker sig att den ska användas under en övergångsperiod i väntan på att industriell elektrolys skalas upp. Men Chris Jackson hävdar att produktionen av blå vätgas i praktiken kommer  fördröja utfasningen av fossil energi.

– Det är min starka uppfattning av jag skulle förråda framtida generationer om jag teg om något som är ett faktum – att blå vätgas i bästa fall är ett dyrbart villospår och i sämsta fall leder till att vi låser fast oss vid att fortsätta använda fossila bränslen på ett sätt som gör att vi garanterat kommer att missa klimatmålen.

Ett alternativ till blå vätgas är grön vätgas. Den tillverkas i en process kallad elektrolys som drivs av elektricitet från utsläppsfria källor. Så tillverkar exempelvis svenska SSAB vätgasen till sin fossilfria stål.  Den avgående ordföranden Chris Jackson är vd för bolaget Protium som utvecklar projekt för grön vätgas.

Att avgången kommer just nu är ingen slump. Storbritannien har nyss presenterat sin vätgasstrategi som till Chris Jacksons och andras besvikelse innehåller stöd både för blå och grön vätgasproduktion.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)